Yozgat'ı açık açık uyardı! Çok riskli olduğunun altını çizdi

Yozgat'ı açık açık uyardı!  Çok riskli olduğunun altını çizdi
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık müdürü, kalp ve damar hastalıklarının dünya genelinde önde gelen ölüm nedenleri arasında olduğunu vurgulayarak, yılda yaklaşık 18 milyon insanın bu hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

Dr. Şahin, bu ölümlerin büyük bir kısmının önüne geçilebileceğini belirtti. Başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla bu tür ölümlerin yüzde 80'inin önlenebileceğini ifade eden Şahin, bunun için diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkların etkin bir şekilde tedavi edilmesi, düzenli fiziksel aktivitelerin yapılması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, obezitenin kontrol altına alınması ve sigara ile diğer tütün ürünlerinin kullanımının bırakılmasının önemine değindi.

Aile hekimleri tarafından yapılabilecek ilk değerlendirme ve tetkiklerle diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi risk faktörlerinin erken tespit edilebileceğini söyleyen Dr. Şahin, bu hastalıkların kontrol altına alınmasının kalp hastalıklarının gelişmesini engelleyebileceğini belirtti. Ayrıca, daha önce bu tür hastalıkların tanısı almış olan bireylerin düzenli kontrollerini yapmalarının ve önerilen tedavilere uyum sağlamalarının önemine vurgu yaptı.

18-milyon-insan-hayatini-kaybediyor-1.jpg

Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımının artık bir hastalık olarak görüldüğünü belirten Şahin, bu alışkanlıklardan vazgeçildiğinde yeni kalp krizi ve inme riskinin hemen azalmaya başladığını söyledi. Haftada beş gün yapılan 30 dakikalık orta düzeydeki aktivitelerin kalp hastalığı riskini büyük ölçüde azalttığını ifade eden Şahin, fiziksel aktivitenin sadece egzersiz yapmakla sınırlı olmadığını, ev işleri yapmak, bahçe ile uğraşmak gibi günlük aktivitelerin de bu kapsama girdiğini belirtti.

Beslenme konusunda ise Akdeniz tipi beslenme tarzının kalp sağlığına olumlu etkilerini vurgulayan Dr. Şahin, zeytinyağı, sebze, meyve, balık ve kuruyemiş gibi besinlerin tüketilmesinin önemini dile getirdi. Kırmızı et ve doymuş yağların azaltılması, şekerli ve unlu gıdaların tüketiminin azaltılması gerektiğini belirten Şahin, bu küçük değişikliklerin kalp sağlığını önemli ölçüde iyileştirebileceğini ifade etti.

Son olarak, çocukların sağlıklı yaşam alışkanlıklarını erken yaşlarda kazanmalarının önemine değinen Dr. Şahin, bu sayede gelecekte karşılaşabilecekleri sağlık risklerinden korunabileceklerini söyledi. Sağlığın en değerli varlık olduğunu vurgulayan Şahin, bireylerin bu bilinçle hareket ederek sağlıklı bir yaşam için adım atmaları gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.