Yozgat Şehir Hastanesi uyardı! Bu belirtiler varsa aman dikkat

Yozgat Şehir Hastanesi uyardı! Bu belirtiler varsa aman dikkat
26 Nisan'ın Dünya Sıtma Günü olması nedeniyle Yozgat Şehir Hastanesi'nde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı olan Dr. Edip Bayrak, önemli bir bilgilendirme yaptı.

26 Nisan'ın Dünya Sıtma Günü olması nedeniyle Yozgat Şehir Hastanesi'nde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı olan Dr. Edip Bayrak, önemli bir bilgilendirme yaptı. Dr. Bayrak, sıtmanın önlenmesi ve bilinçli bir şekilde yönetilmesi gereken bir enfeksiyon hastalığı olduğunu vurguladı.

Sıtmanın, parazit taşıyan dişi Anofel sivrisineklerin insanlara Plasmodium cinsi parazitleri bulaştırmasıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu açıklayan Dr. Bayrak, "Bu hastalık, sivrisineklerin insanlara kan emerken bulaştırdığı parazitlerin eritrositleri enfekte etmesiyle meydana gelir" dedi.

hastalik-sivrisinekten-bulasiyor.jpg

Dr. Bayrak, yaptığı açıklamada şunları ekledi: "Ülkemizde genellikle yurtdışından getirilen sıtma vakalarıyla karşılaşıyoruz. Bu vakaların çoğu, sıtmanın yoğun olarak görüldüğü Afrika ülkelerinden kaynaklanıyor. Özellikle Sudan, Nijerya, Ekvator Ginesi, Uganda, Gabon gibi bölgelerde sıtma vakaları oldukça yaygındır. Sıtmanın bulaşma süresi sivrisinek ısırmasıyla başlar ve genellikle altı gün içinde belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, karın ağrısı, kas ve eklem ağrıları yer alır."

hastalik-sivrisinekten-bulasiyor1.jpg

Sıtmanın tedavisi için ilaçların İl Sağlık Müdürlükleri'nden temin edilebileceğini belirten Dr. Bayrak, kişisel korunmanın hastalığın önlenmesinde ilk savunma hattı olduğunu da hatırlattı. Ayrıca seyahat edecek kişilerin önceden Seyahat Sağlığı Merkezleri'ne başvurarak gidecekleri ülkedeki sıtma riski hakkında bilgi alabileceklerini ve koruyucu ilaçları ücretsiz olarak temin edebileceklerini söyledi.

Uzman Dr. Edip Bayrak'ın bu bilgilendirmesiyle birlikte, vatandaşların sıtma konusunda daha bilinçli ve tedbirli olmaları bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.