Yozgat İl Sağlık Müdürü Şahin'den önemli açıklamalar

Yozgat İl Sağlık Müdürü Şahin'den önemli açıklamalar
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, Dünya Astım Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Şahin, astım hastalarının yaşam kalitesinin artırılmasında düzenli hekim kontrolünün büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, Dünya Astım Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Şahin, astım hastalarının yaşam kalitesinin artırılmasında düzenli hekim kontrolünün büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

Dr. Şahin'in açıklamaları şöyle devam etti: "Dünyada 339 milyon kişinin astım hastası olduğu tahmin ediliyor ve her yıl 400 binden fazla astım kaynaklı ölüm gerçekleşiyor. Bu sebeple, Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases (GARD - Kronik Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel İttifak) kapsamında, Türkiye Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği işbirliğiyle her yıl Dünya Astım Günü'nde toplum ve sağlık çalışanları için eğitim ve farkındalık toplantıları düzenlenmektedir. Bu yılki tema ise 'Astımda Doğru Tanı ve Doğru Tedavi İçin El Ele' olarak belirlenmiştir. Astımlı hastalarımıza ve çeşitli branşlardan hekimlerimize yönelik etkinlikler düzenlenecektir. Ayrıca, ülkemizin yaşadığı doğal felaketlerde astımlı hastaların takibi ve tedavisi için gereken önlemler de vurgulanacaktır."

Astımın tanımı ve belirtileri hakkında da bilgi veren Dr. Şahin, şunları söyledi: "Astım, akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap sonucunda ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Nefes darlığı, hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Doğru tanı için yakınmaların değerlendirilmesi yanında solunum fonksiyon testlerinin yapılması da önemlidir."

Astımın tamamen ortadan kaldırılabilen bir ilaç tedavisi olmadığını belirten Dr. Şahin, "Astım tedavisi, hastalığın kontrol altına alınması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi üzerine odaklanır. Uygun ilaç tedavisi ve astım tetikleyicilerinden uzak durma ile belirtiler kontrol altına alınabilir. Astım tedavisi ulusal ve uluslararası uzmanların önerilerine göre yapılır. Nefes açıcı ilaçların yanı sıra inhaler kortizonun kullanımı da tedavide önemlidir."

Astımı kontrol altında tutmanın önemine de değinen Dr. Şahin, "Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların düzenli kullanılmaması, solunum yolu enfeksiyonları ve çeşitli tetikleyicilere maruz kalma yer alır. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve temiz hava solunumu astımın kontrolünü kolaylaştırabilir" şeklinde konuştu.

Dünya Astım Günü'nün, astım hastalığıyla mücadelede farkındalık oluşturmak ve tedavi yöntemlerini geliştirmek adına önemli bir platform olduğunu belirten Dr. Şahin, toplumun bu konuda daha bilinçli olmasının sağlık açısından büyük bir kazanım olacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.