Yozgat'ta anne ve babalar aman dikkat! Büyük tehlikeyle karşı karşıya kalabilirsiniz

Yozgat'ta anne ve babalar aman dikkat! Büyük tehlikeyle karşı karşıya kalabilirsiniz
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, çocukların sağlıklı büyüme sürecinde kalıtımsal faktörlerin yanı sıra beslenme ve diğer dış etkenlerin de önemli olduğunu vurguladı.

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, çocukların sağlıklı büyüme sürecinde kalıtımsal faktörlerin yanı sıra beslenme ve diğer dış etkenlerin de önemli olduğunu vurguladı. Özellikle 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü dolayısıyla ebeveynlere uyarılarda bulunan Dr. Şahin, çocuklarda büyüme sürecinin izlenmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Dr. Şahin, "Çocuklarda büyüme sürecinin düzensiz ilerlemesi, çocuğun gelişiminde sorun olduğunu gösterebilir. Bu sorunun erken teşhisi, kaynağının belirlenmesi açısından önemlidir. Büyüme sorunları genetik olabileceği gibi beslenme, enfeksiyonlar, psikososyal etkenler gibi dış faktörlerden de kaynaklanabilir. Dış faktörlerin etkili olduğu durumlarda ise bu faktörlerin değiştirilmesi için önlemler alınabilir. Hormonal, metabolik veya kronik hastalıklar gibi durumlarda ise zamanında müdahale ile çocuğun yaşıtlarıyla benzer bir büyüme seviyesine ulaşması sağlanabilir" dedi.

Çocuklarda sağlıklı büyüme için yapılabilecekler hakkında da bilgi veren Dr. Şahin, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu: "Sağlıklı bir büyüme için dengeli ve sağlıklı beslenme çok önemlidir. Fast food gibi işlenmiş gıdalar yerine sebze ve meyvelerle zenginleştirilmiş bir diyet tercih edilmelidir. Ayrıca hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Uyku düzeni de büyük önem taşır. Özellikle akşam saatlerinde düzenli uyku, çocukların sağlıklı gelişimi için hayati önem taşır."

Dr. Şahin, sadece fiziksel etkenlerin değil psikolojik etkenlerin de çocukların gelişiminde etkili olduğunu vurgulayarak, "Çocukların duygularını ifade edebilmesi ve isteklerinin dikkate alınması, sağlıklı gelişimleri için önemlidir" ifadesini kullandı.

Bu uyarılarla, Yozgat'taki ailelerin çocuklarının sağlıklı büyüme süreçlerini desteklemeleri ve gelişimlerini yakından izlemeleri teşvik ediliyor. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve duygusal destek gibi faktörlerin çocukların büyüme ve gelişimindeki rolü, ailelerin dikkatini çekiyor ve bilinçlendiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.