Yozgat'ta bir çok savaşa şahit oldu! Hala dimdik ayakta

Yozgat'ta bir çok savaşa şahit oldu! Hala dimdik ayakta
Muşalikalesi'nin efsanevi hikayesi ve tarihi zenginliği, Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesindeki Muşalikalesi'nin tekrar gün yüzüne çıkarılmasıyla bir kez daha gündeme geldi.

Muşalikalesi'nin efsanevi hikayesi ve tarihi zenginliği, Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesindeki Muşalikalesi'nin tekrar gün yüzüne çıkarılmasıyla bir kez daha gündeme geldi. Yozgat Valiliği tarafından yapılan paylaşımla, bu tarihi kale ve çevresindeki efsanelerle dolu türbelerin önemi vurgulandı.

Muşalikalesi, Akdağmadeni Muşalikalesi Köyü'nde yer alıyor. Köyün kuzeyinde yükselen bir tepe üzerinde kurulan bu kale, Selçuklu dönemine ait olduğu düşünülen bir yapı. Gıyaseddin Keykavus döneminde (1237-1246) Emir Necmed-din Bahramşah-ı Candar'a ait olduğu bilinen kale, tahminen 13. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiş. Kale duvarları moloz taşlarla yapılmış, üstleri ise kesme taşlarla kaplanmış. İç duvarlarda tuğla gibi çaprazlama diziler görülüyor ve bu yapı, Selçuklu mimarisinin önemli bir örneği olarak değerlendiriliyor.

bircok-savasi-gordu-yozgatta-hala-ayakta-1.jpg

Batı ve kuzey dış duvarlarında uzun dikdörtgen üç ufak burç bulunan kale, geçmişte birçok savaşa tanıklık etmiş olmasına rağmen büyük bir bölümü hala ayakta duruyor. Bu durumuyla Muşalikalesi, tarihi ve mimari açıdan büyük bir öneme sahip.

Muşalikalesi'nin çevresindeki türbeler de tarih ve efsane dolu. Köyün kuzeyinde her tarafa hâkim bir kale ile batı eteğinde iki türbe bulunuyor. Bu türbelerden biri Ali Çelebi Türbesi, diğeri ise Mahmut Çelebi Türbesi olarak biliniyor. Türbelerin yapım tarihleri 1466 veya 1471 olarak tahmin ediliyor. Türbelerdeki mezar taşları üzerindeki yazılar, bölgenin tarihi ve kültürel dokusunu yansıtıyor.

bircok-savasi-gordu-yozgatta-hala-ayakta-3.jpg

Efsaneler ise Muşalikalesi'nin tarihindeki ilginç noktalardan biri. Köyün altında savaşan Ali Çelebi ve Mahmut Çelebi'nin hikayesi, bölge halkı arasında anlatılan en bilinen efsanelerden biri. Efsaneye göre, düşmanlarla yapılan bir çarpışmada Mahmut Çelebi'nin kafası uçuruluyor ancak o, kafasını koltuğunun arasına alarak savaşmaya devam ediyor. Bu durumu gören düşmanlar, paniğe kapılıp kaçıyor ve Mahmut Çelebi şehit düşüyor. Aynı çarpışmada Ali Çelebi de şehit oluyor ve her ikisinin de şehit düştükleri yerlere türbeler yapılmış. Mahmut Çelebi'nin türbesinin kubbesi ise birkaç kez yıkıldıktan sonra yapılmaktan vazgeçilmiş, çünkü Mahmut Çelebi'nin rüyasında gövdelerinin üstünde başlarının olmadığını söylediği rivayet ediliyor.

Muşalikalesi ve çevresindeki tarihi yapılar, Yozgat'ın zengin kültürel mirasını yansıtan önemli noktalardan biri olarak yerini koruyor. Yozgat Valiliği, vatandaşları bu tarihi ve efsane dolu bölgeyi ziyaret etmeye davet ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.