Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 62inci Hükümet de yatırım konusunda Yozgatı yine ikinci plana itti. Yeni hükümetin yol haritasında da başta Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Konya Ovası Projesi (KOP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamındaki yatırımlara öncelik verilecek olması, iller arasındaki farklılıkları arttıracak.
Yeni hükümetin izleyeceği ekonomi programı da Yozgat gibi gelişmede bir türlü istenilen adımları atamayan illeri fazla kapsamayacak.
CAZİBEMİZ YOK
Yozgatın AKP Hükümetlerine verdiği desteğin karşılığını yine alamayacağı yapılan açıklamalarla net bir şekilde ortaya çıktı. Kendi şehrine daha şimdiden yatırımları aktarmaya başlayan Ahmet Davutoğlu hükümeti döneminde de bölgesel projelere verilen destekler sürecek. Güçlü ekonomi parolası ile yola çıkan 62'nci Hükümet, ekonomi programında 350 milyar dolarlık yatırım hedefi koydu. 10 sektörün ön plana çıktığı yatırımlarla Türkiye'nin batısı ile orta, doğu ve güneydoğu bölgeleri arasındaki fark kapanacak. Bunun için en az Doğu illeri ile aynı şartlara sahip olan Yozgatın da yatırımlardan hakkını alması gerekecek.
BÖLGESEL PROJELER DESTEKLENECEK
Havalimanları, otoyollar, köprü ve tüneller, Kanal İstanbul, şehir hastaneleri ve eğitim kampusları ile enerji üretim tesisleri gibi projeler için 100 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Ulaştırma, enerji, konut, teknolojik araştırma, eğitim, tarım, içme suyu, kanalizasyon, sağlık, madencilik sektörlerine 250 milyar dolar harcanacak. Yeni dönemde kamu harcamalarında kalkınma potansiyelini ve üretim gücünü destekleyen mahiyette altyapı yatırımlarına ve sosyal amaçlı alanlara öncelik verilecek. Başta Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projesi olmak üzere, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı hedefleyen ekonomik ve sosyal altyapı çalışmaları kararlılıkla sürdürülecek. GAP kapsamındaki "Bin Günde Bin Gölet" Projesi ile yaklaşık 1 milyar metreküp depolama sağlanacak. 212 bin hektar alan sulamaya kavuşturulurken, yaklaşık 450 bin kişiye de istihdam sağlanmış olacak.
ULAŞTIRMA GÖZDE SEKTÖR
Devlet yatırımlarının özel sektörü tamamlayacak şekilde ele alınması da gündemde. Ayrıca kamu alt yapı yatırımlarında özel sektörün katılımını da sağlayan uygulamalara daha fazla ağırlık verilecek. Ulaşımdan eğitime, sağlıktan enerjiye, tarımdan savunma sanayine kadar birçok sektörde büyük projeler tamamlanacak. Bu projeler, gerek inşa aşamasında, gerek sonrasında, istihdam başta olmak üzere, ulaşım, ticaret, çevre, şehirleşme gibi alanlarda uygulanacak.