Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Sorgunun büyümesi ve gelişiminin kömür işletmelerinin açılmasıyla başladığını belirtti.
Başkan Şimşek, yaptığı açıklamada, 1966 yılında Karşıyaka Mahallesi Bağlar mevkinde Refik Çetin ve Hamdi Ünal isimli vatandaşların ilk linyit kömürünü bulmasıyla başlayan serüvenin, günümüze kadar geldiğini söyledi.
İlk kazmanın vurulduğu ve çalışana ilk maaşının ödendiği günden bu yana, Sorgun ekonomisinin hızlı bir ilerleme kaydettiğini belirten Başkan Şimşek 47 yıl önce açık işletme olarak Sorgunda ilk üretimine başlayan linyit kömür İşletmeleri, 1966 yılından bu yana açık işletme olarak gerek ilçemiz ile çevresine, gerek şeker fabrikalarına ve ülkemizin her tarafına kömür pazarlamaktadır. Zaman zaman 500 işçi ile üretim yapan Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri, sadece Yozgat, Sorgun ile buraların köylerinden değil, Zonguldak dahil Karadenizin diğer il ve ilçelerinden ilçenin göç almasını sağlamıştır. Bu dönemlerde yüzlerce aile Sorguna göç etmiş ve ilçenin büyüyüp gelişmesine katkıda bulunmuştur diye konuştu.
Açıldığı günden bu yana her yıl en az 100 bin ton, en fazla 250 bin ton civarında üretim yapan Sorgun Yeni Çeltek Kömür İşletmelerinin, bu üretimle ülke ekonomisine de ciddi katkılar sağladığının altını çizen Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek şöyle konuştu :
Şu anda Yeni Çeltek Kömür İşletmelerinde 90, Havza Madencilikte 135 kişi, toplamda da 225 kişi çalışmaktadır. Sorgun Yeni Çeltek Kömür İşletmelerinde alınan bilgilere göre en az 20-25 yıl daha üretim yapılacak ve bu dönemde Sorgun ekonomisine bir o kadar daha katkı sağlayacaktır. Yozgatta üretim yapan 10 tuğla fabrikasından 7si de kömür işletmelerinin Sorgunda bulunmasından dolayı ilçemiz yakınlarında kurulmuştur. Böyle olunca Linyit Kömür İşletmelerinin Sorguna ne kadar çok katkı sağladığını rahatlıkla söyleyebiliriz .
Nakliyecilik sektörünün Türkiye genelinde ilk üçe girmesinde Linyit Kömür İşletmelerinin çok büyük bir rol oynadığına değinen Şimşek Kömür işletmelerinin üretime başlamasını takiben ilçemizde bir dönem kamyoncu esnafı sayısı 450 rakamına ulaştı. Bunun yanında bu kamyonların sayısının artması, sanayi esnafının gelişmesine de ön ayak olmuştur. Bu gün Sorgun Sanayisi çevrenin en önemli sanayisi konumunda ise bunu çoğunlukla kömür işletmelerine borçludur. İlçemizdeki nakliye sektörü o dönemdeki nakliye sektörü ile Türkiyede ilk üçe girmiştir şeklinde konuştu.