Yozgat'ta 3 yıldır sesi duyulmuyordu! Kentin sembolü yeniden canlanıyor

Yozgat'ta 3 yıldır sesi duyulmuyordu! Kentin sembolü yeniden canlanıyor
Yozgat’ın meydanında yıllardır şehre karakter katan sembolü Tarihi Saat Kulesi, uzun süren bakımsızlık sonrası tekrar hayata dönüyor.

Yozgat’ın meydanında yıllardır şehre karakter katan sembolü Tarihi Saat Kulesi, uzun süren bakımsızlık sonrası tekrar hayata dönüyor. 1908 yılında Tevfik Zade Ahmet Bey tarafından inşa edilen ve 116 yıldır şehrin göz bebeği olan bu tarihi yapı, son üç yıldır sessizliğe gömülmüştü. Ancak Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan’ın talimatıyla başlatılan özenli bakım çalışmaları sayesinde artık her saat başı iki defa olacak şekilde çalacak.

Verilen talimat doğrultusunda Tarihi Saat Kulesi’ni canlandırmak için harekete geçen belediye ekipleri, 50 yıldır Yozgat’ta esnaflık yapan Katlan Elektronik'in sahibi Sinan Katlan’a görev verdi. Sinan Katlan, görevlendirme sonrasında yaptıkları çalışmaları anlatarak, Saat Kulesi’nin bakımsızlık nedeniyle uzun süredir çalmadığını belirtti. Ancak yapılan bakım ve düzenlemelerin ardından artık Saat Kulesi’nin sürekli çalacağını söyledi.

Katlan, Saat Kulesi’nin haftada bir kez muhakkak bakım gerektiğini vurgulayarak, “Her saat başı iki defa çalacak şekilde ayarlandı. Bu da kesintisiz ve düzenli çalım anlamına geliyor. Yozgat’ın her tarafından duyulacak olan bu tarihi çanlar, şehre ayrı bir renk katacak” dedi.

Tarihi Saat Kulesi’nin detaylarına da değinen Katlan, kulenin 7 katlı olduğunu ve her katında kemeri olan pencerelerin bulunduğunu belirtti. Ayrıca çanın bulunduğu katın üstünde dört cepheye bakan dört adet saat bulunduğunu da açıkladı. Kulenin girişinin kuzey cephesinde bulunan yuvarlak kemerli kapıdan sağlandığını söyleyen Katlan, içerideki ahşap merdivenlerle çıkılan bir yapıya sahip olduğunu ifade etti.

Tarihi Saat Kulesi’nin geçmişi hakkında da bilgi veren Katlan, kulenin ilk dönemlerinde muvakkithane olarak kullanıldığını ve daha sonra yangın gözlem amacıyla kullanıldığını belirtti. Saatlerin üzerinde Fransız imalatçıların isimlerinin yazılı olduğunu aktaran Katlan, bu detayların kuleye ayrı bir tarihî değer kattığını dile getirdi.

Son olarak, Katlan Saat Kulesi’nin yeniden canlandırılmasıyla ilgili olarak, “Bu proje, Yozgat’ın tarihine ve kültürel mirasına olan bağlılığımızın bir göstergesi. Artık her saat başı çalacak olan bu çanlar, şehrin simgesi haline gelerek herkesin gurur duyacağı bir yapı olacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.