Bölgede tehlike artıyor! Yozgat'ta erken dönem önlemleri şart

Bölgede tehlike artıyor! Yozgat'ta erken dönem önlemleri şart
Yozgat Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, havaların ılıman seyretmesinin sivrisinek larvalarının erken uyanmasına yol açtığını belirterek, vatandaşları erken önlemler almaları konusunda uyardı.

Yozgat Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, havaların ılıman seyretmesinin sivrisinek larvalarının erken uyanmasına yol açtığını belirterek, vatandaşları erken önlemler almaları konusunda uyardı. Anteplioğlu, bu önlemlerin yaz aylarında rahatsızlıkları ve hastalıkları engelleyebileceğini vurguladı.

Anteplioğlu, yaptığı açıklamada, "Artık yaz aylarına giriyoruz ve kış da çok soğuk geçmedi. Şu anda ılıman bir iklim seyrediyor özellikle İç Anadolu ve tüm yurt genelinde. Havaların ısınmasıyla birlikte tabiat da canlanıyor" dedi.

mucadelede-ideal-zaman-1.jpg

Özellikle sivrisinek larvalarının erken uyanmasının dikkat çektiğini belirten Anteplioğlu, "Kış döneminde sulak veya kuytu yerlere sineklerin bıraktığı larvalar, havaların ısınmasıyla birlikte biraz daha mevsimsel olarak önceden olan bir sürede uyanmış oluyorlar ya da daha çabuk olgunlaşıyorlar ve yaşam döngülerini daha çabuk tamamlıyorlar" şeklinde konuştu.

Bu durumun özellikle yaz döneminde rahatsız edici olabileceğini vurgulayan Anteplioğlu, vatandaşları binalarında, evlerinde veya evlerine yakın nemli ve sulak alanlarda larvalara yönelik ilaçlama yapmaları konusunda uyardı. Ayrıca, yağmurlu dönemlerde su birikintileri ve çukurların kapatılmasının da önemli olduğunu belirtti.

Sivrisineklerin birçok hastalığın taşıyıcısı olduğunu hatırlatan Anteplioğlu, "Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Afrika’da 1 yıl içerisinde 1 milyonun üzerinde insan sivrisinek sokması ve sivrisineklere bağlı hastalıklardan kaynaklı ölümlerle karşılaşmakta ki bu da çok büyük bir rakam" diyerek, sivrisineklerin önemini vurguladı.

Son olarak, su birikintileri ve çukurların ilaçlanarak üreme alanlarının kısıtlanmasının popülasyonun azalmasına ve hastalıkların önlenmesine katkı sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.