Yozgat'ta uzun kuyruklar oluşuyordu! Yüzde 25'lik artış yaşandı

Yozgat'ta uzun kuyruklar oluşuyordu! Yüzde 25'lik artış yaşandı
Yozgat'ın meşhur kuyruklarının ardından ülke genelinde et ve tavuk fiyatlarına bir zam daha geldi. Et ve Süt Kurumu (ESK), son duyurusuyla et fiyatlarına yüzde 25'lik bir artışın yaşandığını belirtti.

Yozgat'ın meşhur kuyruklarının ardından ülke genelinde et ve tavuk fiyatlarına bir zam daha geldi. Et ve Süt Kurumu (ESK), son duyurusuyla et fiyatlarına yüzde 25'lik bir artışın yaşandığını belirtti. Bu gelişmeyle birlikte, et ve tavuk ürünlerinin fiyatları yeniden yükselerek tüketiciyi zorluyor.

ESK'nın yapmış olduğu son açıklamaya göre, canlı hayvanları satın alarak kesimlerini gerçekleştiren ve kesim sonrası işleme yaparak satışa hazır hale getiren kurum, et fiyatlarına yapılan zamla ilgili detayları paylaştı. Bu kapsamda, et satış fiyatlarına yüzde 25'lik bir zam yapıldığı duyuruldu.

kuyruk-1.jpg

Yapılan zam sonrası Et ve Süt Kurumu'nun güncellenen et fiyatları şu şekilde sıralandı:

Kıyma: Kilosu 229 TL'den 279 TL'ye yükseldi.

Dana Kuşbaşı Et: 259 TL'den 219 TL'ye çıktı.

Sığır Bifteği: 325 TL'den 405 TL'ye yükseldi.

Pirzola: 380 TL'den 450 TL'ye kadar yükseldi.

Bonfile: 540 TL'den 600 TL'ye çıktı.

Tavuk kategorisinde de benzer bir zam yapıldı ve fiyatlar şu şekilde güncellendi:

Kanat: Kilosu 138 TL'ye yükseldi.

Tavuk But: 67 TL'den 74 TL'ye çıktı.

Tavuk Göğsü: 68 TL'den 85 TL'ye yükseldi.

Tavuk Pirzola: 90 TL'den 112 TL'ye çıktı.

Mart ayında en çok yükselen ürünler sıralamasında, kuzu eti %18.58'lik bir artışla ilk sırada yer alırken, dana eti %14.65 ve kümes hayvanları %12.19 artışla sıralamada kendilerine yer buldu.

Bu artışlarla birlikte, Türkiye'de gıda enflasyonunun yüksek olduğu gerçeği bir kez daha vurgulanmış oldu. Gıda enflasyonunun %70'i aşmasıyla birlikte, Türkiye'de gıdaya erişim zorlaşırken, sağlıklı beslenme konusunda Avrupa'da son sıralara gerilindiği belirtildi.

Eurostat verilerine göre, Avrupa Birliği ülkelerinde iki günde bir et, balık ya da tavuk tüketemeyenlerin oranı %8.3 seviyesindeyken, Türkiye'de bu oran %45.5'e ulaştı. Bu da Türkiye'de iki günde bir et, tavuk ya da balık alamayanların sayısının Romanya'nın iki katından fazla olduğunu gösteriyor. Bu durum, Türkiye'de gıda fiyatlarının ve erişiminin ciddi bir sorun olduğunu ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.