Milyonlarca kişi merakla bekliyordu! Başvuru şartları belli oldu

Milyonlarca kişi merakla bekliyordu! Başvuru şartları belli oldu
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yapılan düzenlemelerle birlikte, katılımcıların kısmi ödeme hakkını kullanabilmeleri için belirlenen şartlar netleşti.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yapılan düzenlemelerle birlikte, katılımcıların kısmi ödeme hakkını kullanabilmeleri için belirlenen şartlar netleşti. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan kısmi ödeme uygulamasının başvuru esaslarını içeren genelgeyi yayımladı.

Bu yeni uygulama sayesinde katılımcılar, evlilik, konut alımı ve doğal afet gibi belirli durumlarda biriken tutarın yüzde 50'sine kadar olan kısmını sistemden çıkmadan çekebilecekler. Ancak başvuru yapabilmek için belirlenen şartlar bulunuyor. İlk olarak, daha önce kısmi ödeme alınmamış olması gerekiyor. Birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi olan kişilere ise sadece bir başvuru hakkı verilecek.

Doğal afet durumu hariç daha önce kısmi ödeme alanların veya ilk kez bu hakkı kullanacak katılımcıların sözleşme yürürlük tarihinden son başvuru tarihine kadar aylık asgari ücretin en az beş katı kadar katkı payı ödemiş olmaları gerekecek. Ayrıca, bireysel emeklilik sözleşmesinde rehin, haciz veya alacağın devri sözleşmesine konu olmaması gerekecek.

Başvuru sürecinde, katılımcıların istenilen belgelerle birlikte başvurabilecekleri gibi, başvuru tarihinden en az 2 ay öncesine kadar evlendiklerini veya konut aldıklarını gösteren belgelerle de başvurabilecekler. Başvurusu kabul edilen katılımcılar, ödeme aldıktan sonra ilgili belgeleri şirkete ileterek başvuru işlemlerini tamamlamakla yükümlü olacaklar.

Kısmi ödeme tutarları, en geç tüm fon paylarının nakde dönüştüğü günü takip eden ilk iş gününde katılımcı hesabına ödenecektir. Ancak, konut alımı ve evlilik durumlarında başvuru yapılırken kısmi ödeme hallerinin oluşmaması veya 2 ay içinde gerekli belgelerin sunulmaması halinde, kısmi ödeme hakkı kullanılmış sayılacak ve ödenen tutarın yüzde 30'u devlet katkısı hesabından indirilecek.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte, BES katılımcılarının belirli durumlarda biriken birikimlerinden daha kolay ve hızlı bir şekilde faydalanabilmeleri amaçlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.